Control tematic la Primăria Constanța privind poluarea. Concluziile comisarilor de Mediu

152
Control tematic la Primăria Constanța privind poluarea. Concluziile comisarilor de Mediu - fond-control-1708526003.jpeg

Articole de la același autor

Comisarii Gărzii de Mediu Constanța au efectuat, recent, un control planificat tematic la Primăria Constanța pentru a analiza măsurile din Planul de calitate a aerului. Verificările au avut loc în perioada 13-14 februarie și au vizat măsurile pentru reducerea poluării cu dioxid de azot și oxizi de azot în municipiul Constanța. Acestea fac parte integrantă din Planul de Calitate a Aerului, cu perioada de implementare 2021-2025.

Potrivit studiului de calitate a aerului care a stat la baza întocmirii planului, ponderea emisiilor de NOx în municipiul Constanța este reprezentată astfel: 77,78% din surse mobile (rutiere, feroviare, navale), din care 88,94% rutier; 17,96% surse staționare (coșuri de fum), din care 88,48% producerea de energie electrică și termică; 4,26% surse de suprafață (nedirijate), încălzirea rezidențială reprezentând 99,64%. Responsabilitatea privind calitatea aerului în municipiul Constanța revine Primăriei.

Având în vedere datele de monitorizare a emisiilor înregistrate la cele trei stații automate de monitorizare din municipiul Constanța, puse la dispoziție de Agenția pentru Protecția Mediului Constanța, emisiile de dioxid de azot s-au redus în anul 2023 comparativ cu valorile înregistrate în anul 2022. Iar valorile medii anuale pentru indicatorul oxizi de azot au fost în scădere în perioada 2021-2023. Potrivit reprezentanților Gărzii de Mediu Constanța, măsurile realizate până la sfârșitul anului 2023 au avut un efect pozitiv în ceea ce privește scăderea nivelului de poluanți NO2/NOx. De asemenea, comisarii au mai concluzionat că la stația CT1 din zona Casei de Cultură

s-au înregistrat depășiri ale valorii medii zilnice la indicatorul PM10- pulberi în suspensie, în prima parte a anului 2023. Cauza principală a valorilor ridicate înregistrate de stația de monitorizare CT1 a fost dispersia poluanților în mediu pe perioada lucrărilor de sistematizare a arterelor rutiere din zona Casei de Cultură, realizate pentru Primăria Constanța. Totodată, în perioada mai-iulie 2023, Garda de Mediu Constanța a efectuat 5 controale în zona lucrărilor, fiind aplicate 5 sancțiuni în valoare totală de 140.000 de lei. Urmare a verificărilor efectuate și a măsurilor stabilite, începând cu luna august 2023, valorile medii zilnice au scăzut semnificativ, până la încadrarea în parametri.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4278 secunde