Criterii noi pentru viitorii asistenți maternali. "Actul normativ nu definea foarte clar condițiile"

288
Criterii noi pentru viitorii asistenți maternali.

Articole de la același autor

Ministerul Familiei a redefinit condițiile pe care vor trebui să le respecte persoanele ce vor să devină asistenți maternali. Condițiile au fost reevaluate și modificate astfel încât să fie transparente și clare pentru candidații care vor aplica pentru postul de asistent maternal începând cu perioada următoare. Conform reprezentanților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Constanța, până acum, nu era definită foarte clar limita de vârstă impusă candidaților.

Potrivit noilor modificări realizate de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, un asistent maternal nu mai poate depăși vârsta standard de pensionare (65 de ani) și va trebui să aibă cel puțin nivelul minim de studii absolvit (studii gimnaziale).

Purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, Roxana Dinu, a explicat, pentru „Cuget Liber”, importanța noilor condiții, cât și a postului de asistent maternal, care se numără printre sectoarele principale ale instituției.

„Scopul proiectului de act normativ pus în dezbatere publică de către Ministerul Familiei constă în asigurarea transparenței statutului și a procesului de selectare, evaluare și atestare a uneia dintre cele mai importante categorii profesionale care activează în domeniul protecției copilului separat temporar sau definitiv de părinții săi. Este vorba despre asistentul maternal. Profesia de asistent maternal profesionist este una care necesită o pregătire și o atenție deosebită, având în vedere rolul crucial pe care aceste persoane îl au în creșterea, îngrijirea și educarea copiilor aflați în plasament. Astfel, introducerea condițiilor clare care să definească nivelul minim obligatoriu de studiu necesar accesării acestei profesii este un pas important, eliminând orice ambiguitate legată de acest aspect și stabilindu-se un standard clar și transparent. Precizăm faptul că actualul act normativ nu definea foarte clar condiția absolvirii de către persoana care solicita acces în profesia de asistent maternal a învățământului minim obligatoriu. Astfel, în funcție de anul absolvirii, putea fi interpretabil nivelul de școlarizare al persoanelor care solicitau accesul în profesie, fie absolvenți de opt clase, fie de zece clase”, a declarat Roxana Dinu.

La momentul actual, în cadrul DGASPC Constanța, activează un număr de 366 de asistenți maternali profesioniști care întrunesc condițiile noi privind absolvirea învățământului minim obligatoriu. Iar referitor la noile prevederi despre imposibilitatea exercitării profesiei de asistent maternal de către persoanele care au calitatea de pensionar, reprezentanții DGASPC Constanța consideră că acestea asigură un echilibru în ceea ce privește forța de muncă disponibilă în domeniu. La nivelul instituției, în prezent, au calitatea de pensionari 65 de asistenți maternali profesioniști.

„Apreciem că noua prevedere legislativă se va aplica doar în cazul persoanelor care solicită accesul în profesie și nu și retroactiv asistenților maternali profesioniști angajați. Aceștia nu vor fi afectați de noile criterii apărute în proiectul de act normativ privind nivelul de învățământ obligatoriu. Iar în rândul celor 65 de asistenți maternali profesioniști care au calitatea de pensionari, apreciem că nu se vor putea aplica retroactiv și acestora noile condiții”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, Roxana Dinu.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3877 secunde