Sânge și lacrimi curg pe șoselele din Constanța. Mai multe radare, camere video și limitatoare ar salva vieți?

9737

Articole de la același autor

Vara a debutat cu o serie de accidente tragice pe șoselele constănțene. În doar câteva zile au murit cinci persoane, în urma unor incidente rutiere teribile. Polițiștii nu au întârziat să ia măsuri, fiind intensificate acțiunile de control pe drumurile naționale din județ. Dar astfel de acțiuni s-au tot desfășurat, sunt ele suficiente pentru a-i „convinge” pe șoferi să fie cumpătați în trafic? Autoritățile își propun ca în următorii ani să recurgă la măsuri mult mai drastice, copiate din străinătate: împânzirea șoselelor cu limitatoare de viteză, camere video și radare, reducerea vitezei pe unele tronsoane de drum și chiar instituirea, prin lege, a unei distanțe minime între vehicule.

Sânge și lacrimi amare au curs, pe șoselele din județul Constanța, încă din primele zile ale lunii iunie. În ciuda modificărilor aduse Codului Rutier anul acesta – printre care inclusiv înăsprirea sancțiunilor pentru cei care circulă cu viteză sau intră în depășiri periculoase! –, vara a debutat tragic la malul mării. Cinci persoane și-au pierdut viața în câteva accidente rutiere teribile, petrecute pe DN 2A, pe DN 22 la Sibioara, în Hârșova și la ieșire din Constanța spre Valu lui Traian. Zilele următoare, polițiștii au intensificat acțiunile de control pe drumurile naționale. Dar sunt suficiente aceste măsuri, în condițiile în care oamenii legii organizează periodic astfel de acțiuni, soldate cu aplicarea de sancțiuni usturătoare și confiscarea de permise auto? Autoritățile consideră că nu, motiv pentru care în cadrul Strategiei Naționale pentru Siguranța Rutieră 2022 – 2030, publicată de Ministerul Transporturilor, sunt propuse noi modificări ale legislației rutiere și o supraveghere mai aprigă a șoselelor, pentru depistarea celor care nu respectă prevederile legale. Așa cum arătam și în articolele anterioare, propunerile au fost puse pe hârtie, sunt apreciate, dar rămâne de văzut în ce măsură urmează să fie aplicate.



Camere video, radare și limitatoare de viteză de milioane de euro


De ani buni, atât șoferii, cât și polițiștii susțin necesitatea unui sistem de supraveghere video a șoselelor și a creșterii numărului de radare. În strategia menționată, autoritățile arată că au această intenție, căci își propun „eficientizarea modului de constatare a încălcărilor în domeniul rutier prin operaționalizarea sistemelor automate de detecție și sancționare a abaterilor la regimul rutier”. Concret, se dorește ca până în 2030 să fie instalate 1.000 de limitatoare de viteză, 300 de radare mobile și 500 de camere video, care vor fi conectate într-un sistem integrat. Costurile au fost estimate astfel: limitatoarele de viteză – 12.600 euro, 300 radare mobile – 3,8 milioane euro, 500 camere video – 31 milioane euro. „Aceste camere video și software-ul diferă din punct de vedere al costurilor în funcție de complexitatea lor, de capacitatea de a recunoaște numerele de mașini, abilitățile de mediu etc. S-a considerat un cost mediu de 62.500 euro, cel mai mare cost identificat fiind de 91.000 euro”, se mai arată în strategie.

Distanța de siguranță între mașini va fi reglementată în Codul Rutier

O altă măsură vizată este impunerea prin legislație a unei distanțe minime între vehicule. În prezent, Codul Rutier nu prevede o astfel de distanță. Șoferilor li se impune „să nu circule cu viteză sub limita minimă admisă, să reducă brusc viteza ori să efectueze o oprire neașteptată, fără motiv întemeiat” și „în funcție de viteza cu care circulă, să păstreze o distanță de siguranță față de vehiculul ce-l precedă, pentru a putea evita o coliziune”. Este nevoie însă de impunerea unui distanțe de siguranță, așa cum se practică în state precum SUA, Canada, Australia și mai multe țări europene.

„Completarea legislaţiei rutiere privind reglementarea distanţei în mers între două vehicule, pe autostrăzi şi drumuri expres. În acest moment nu este prevăzută în legislaţie păstrarea distanţei minime în mers, însă studiile au dovedit faptul că nepăstrarea distanţei este unul dintre factorii determinanţi ai accidentelor rutiere, în special coroborat cu viteza neadaptată. Ca urmare, este necesară promovarea spre adoptare a unui proiect de act normativ care să reglementeze distanţa în mers”, se precizează în strategia menționată.

Se impune menționat că nu este prima dată când se vehiculează această idee. În 2020, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a prezentat în spațiul public o inițiativă de introducere a distanței de siguranță între mașini, prin marcarea de săgeți pe carosabil. Potrivit proiectului, distanța ar fi fost de 80 de metri pe autostradă și 30 de metri în localitate. Nerealist, sunt de părere polițiștii, ținând cont de aglomerările care se creează la orice oră din zi!

Reducerea limitelor de viteză pe drumurile unde au loc accidente frecvent

Viteza rămâne însă principalul factor care duce la accidente, drept pentru care este avută în vedere de autorități. Propunerea este de impunere a unei „viteze medii” pe autostrăzi, drumuri expres și naționale, dar și reducerea vitezei limită pe anumite tronsoane de drum, unde au avut loc frecvent accidente rutiere. „În acest moment, în România nu există baza necesară stabilirii vitezei medii, însă studiile au dovedit faptul că acesta este un instrument valoros în gestionarea vitezei. Ca urmare, este necesară promovarea spre adoptare a unui proiect de act normativ care să reglementeze detecţia vitezei medii a autovehiculelor pe anumite tronsoane de drum”, se mai arată în strategie. De asemenea, se plănuiește „reducerea limitelor de viteză în anumite zone sau drumuri în funcție de datele privind accidentele/analiza riscurilor și de cele mai bune practici la nivelul UE, introducerea unui sistem de gestionare a vitezei și a unor elemente de siguranță obligatorii, revizuirea regulilor de circulație, inclusiv în ceea ce privește prioritatea pentru utilizatorii vulnerabili”.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6225 secunde