Ordonanţa Austerităţii desfiinţează posturi. "Sănătate fără personal nu poţi să faci"

9972
1
Ordonanţa Austerităţii desfiinţează posturi.
Ordonanța de Urgență care vizează desființarea a 200.000 de posturi la stat pentru reducerea cheltuielilor bugetare i-a speriat foarte tare pe membrii Sindicatului Sanitas. Toate acestea în condiţiile în care numeroase instituţii din întreaga ţară reclamă lipsa cronică de personal.



Sindicaliştii susţin că acel proiect încă neasumat, din cadrul ordonanţei Austerităţii, prevede inclusiv desfiinţarea posturilor de la personalul TESA. Referitor la această situaţie, preşedintele Sanitas Constanţa, Nicolae Manea, ne-a declarat că, la acest moment, există memorandumuri de la foarte multe unităţi pentru Ministerul Dezvoltării, dar care nu sunt încă aprobate. „Dacă ne prinde această ordonanţă, la 1 ianuarie 2024, rămânem fără personal pe sectorul tehnic-administrativ şi aceste unităţi funcţionează ca o echipă, ca un total şi nu putem să desfăşurăm activitatea fără ei. Discutăm de acele implicaţii pe care le pot avea asemenea ordonanţe nediscutate cu partenerii sociali. Apoi, avem cele două ordonanţe, 63 şi 42, care au fost puse în aplicare parţial, în sensul că încă nu au venit banii pentru creşterile salariale, pe majorarea anexei 2 şi 8. Aceasta este, însă, o altă problemă. Sănătate fără personal nu poţi să faci. Mai există, de asemenea, intenţia, în această ordonanţă, de a bloca şi a desfiinţa toate posturile vacante, rămase neocupate, pentru Asistenţă Socială, or, este o mare problemă dacă se blochează aceste posturi. Acum, până să apară ordonanţa, toate unităţile care sunt în subordinea autorităţilor locale au un deficit de personal, pentru că personalul pleacă din sistem pe mai multe căi. Unii pleacă în urma pensionării, alţii pe cale naturală - deces sau se mută. Fiecare unitate are deficit, iar situaţia se schimbă mereu, deci este clar că la data de 1 ianuarie 2024 vom avea o cu totul radiografie, pentru că lumea pleacă în continuare. Apoi, vorbim despre o migrare a forţei de muncă. Sunt oameni care pleacă spre mediul privat, cum sunt medicii, sau alţii peste hotare. În aceste condiţii, aceşti oameni trebuie înlocuiţi, întrucât plecarea unui om dintr-o tură cu 5-6 oameni lasă acele responsabilităţi în sarcina celor care rămân”, a declarat preşedintele Sanitas Constanţa.

Sindicaliştii mai sunt de părere că personalul nemedical/TESA a fost mereu discriminat, mai ales din punct de vedere salarial, această categorie fiind în situația cea mai dezavantajată din perspectiva acordării drepturilor salariale. Astfel, ei îşi doresc să beneficieze de salarii decente şi să li se aplice toate sporurile la salariul de bază. 



Comentează știrea

Mihai
30 septembrie 2023
fiti corecti

De sanatate FARA spaga, ati auzit domnule sindicalist? Pentru ca desi salariile dvs tot urca de cativa ani si urca bine comparativ cu ceea ce oferiti pacientilor, spaga nu a disparut ! Ce faceti dvs, ca sindicat, concret, pt a elimina aceasta plaga din sistem?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2924 secunde